Iașul este nu doar un puternic centru universitar, dar și orașul perfect să-ți trăiești cei mai frumoși ani ai vieții – cei ai studenției. E un oraș care trăiește prin studenți și care are ceva de oferit fiecăruia: cultură, sport, viață de noapte.

Sute de artiști și sute de mii de oameni din toată lumea vin anual la Iași la festivalurile de muzică Afterhills și Rocanotherworld, la Hangariada, singurul festival de artă și zbor din țară, Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT) și nu în ultimul rând Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Cântăreți și trupe precum Faithless, Morcheeba sau ATB și scriitori precum Richard Ford, Jonathan Franzen sau Svetlana Aleksievici au urcat pe scenele Iașului.

Viața de noapte se împarte, în mare, între Tudor, campusul în care vei sta, și centrul orașului, două cartiere pline de viață în care găsești baruri și cluburi pentru toate gusturile și buzunarele. Vineri seara, după o săptămână de cursuri, laboratoare și proiecte, ieși din cămin și în câteva minute ești într-unul dintre localurile din campus. Nu-ți place? Mergi în următorul, pe malul Bahluiului. Te-ai plictisit? Imediat ai ajuns în centru, „La Cub” sau „La Spirală”, o zonă subterană cu alte zece baruri și cluburi în care să-ți faci prieteni noi de la celelalte universități ieșene. Pe lângă aceste două zone, mai găsești zeci de diverse localuri în Copou, în zona Palas sau, în sezonul cald, pe malul lacului Ciric. La finalul serii iei un taxi sau un Uber și în câteva minute ești acasă.

Opera, Filarmonica, Teatrul, institutele culturale, muzeele și bibliotecile ieșene așteaptă să le descoperi. Piese clasice cu decoruri impunătoare, adaptări moderne și minimaliste, proiecte underground, teatru senzorial, puneri în scenă și performance-uri în cafenele sau hale industriale – amatorul de teatru în toate formele sale are săptămânal ceva de experimentat în Iași. Apoi sunt concertele de muzică de cameră, serile de jazz, recitalurile de poezii, expozițiile și instalațiile.

Ești pasionat de mâncare? Și din punct de vedere culinar, orașul are multe de oferit, de la bucătărie tradițională românească, la preparate de peste Prut sau rusești și alte bucătării internaționale, mediteraneană, asiatică sau spaniolă. Ai multiple opțiuni în food court-urile din mall-urile Iulius și Palas sau, dacă vrei să mănânci la cămin, la un serial, poți folosi un serviciu de delivery precum FoodPanda, Takeaway sau Glovo. (atunci când nu mergi la cantina din campus, unde studenții spun că e cea mai ieftină și bună mâncare din tot orașul)

Nu-ți neglija sănătatea și îngrijește-ți corpul, ca să te poți bucura în cea mai bună formă de anii studenției. Profită de oportunitățile sportive pe care ți le oferă Iașul, începând chiar cu campusul în care vei sta, unde găsești terenuri de sport în aer liber și unul închis, plus săli de fitness, aerobic, forță. Ieși la alergat pe malul Bahluiului, în jurul lacului Ciric, în Copou sau pe stadion și deplasează-te cu bicicleta sau trotineta, orașul fiind conectat prin piste de bicicletă. Exersează-ți skill-urile de cățărare la una dintre sălile de escaladă, practică artele marțiale la unul dintre cluburi, mergi la zumba, pilates sau kangoo jumps sau înscrie-te la cursuri de yoga în aer liber.

Iar primăvara și toamna sunt făcute pentru iubitorii de natură. Există nenumărate trasee turistice pe cele șapte coline pe care este așezat orașul în care poți vizita mănăstirile vechi de câteva secole sau poți urma trasee pe bicicletă prin pădurile cu arbori încă tineri, dar care se întind pe sute de hectare. Este obligatoriu să vizitezi Copoul – unde există două parcuri mari – Copou și Expoziției, iar Grădina Botanică e deschisă mereu și are expoziții tematice în funcție de florile sezonului: acum în primăvara lalelele au fost cap de afiș, dar în toamnă expoziția de azalee și apoi cea de crizanteme sunt cele mai vizitate. În Grădina Botanică te poți plimba în fiecare zi, chiar dacă nu vrei să vizitezi serele cu arbori exotici sau plante carnivore, iar dacă ai o pătură și o carte poți sta pe spațiile verzi din jurul lacului, pe care se plimbă mereu rezidenții permanenți – câteva familii de rațe sălbatice.

Zeci de mii de studenți se trezesc zilnic în Iași și fac parte din mecanismul complex de funcționare al acestui oraș, fiecare schimbându-l puțin, reglându-l fin după propriile preferințe. Vino și tu să descoperi capitala Moldovei și să decupezi din ea amintirile studenției!

Abonează-te la newsletter

Vrei să primești e-mail când apar noutăți despre universitate?